Gotuj z Granero!
Produkty GRANERO® pozwolą urozmaicić Twoją kuchnię. Korzystaj z naszych przepisów, baw się przygotowując zdrowe i smaczne dania, a jeśli sam posiadasz przepis z wykorzystaniem naszych produktów - prześlij go nam! Najlepsze przepisy mają szansę być umieszczone na opakowaniach naszych produktów!
Risotto Marchewkowe
- 2 torebki ryżu GRANERO INSTANT
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- parmezan
Piersi kurczaka opłucz, oczyść, pokrój w kostkę. Marchewki pokrój na cienkie słupki. Podsmaż na patelni marchewki, następnie dodaj kurczaka. Po ok. 5 minutach dodaj 2 torebki gotowego ryżu GRANERO INSTANT. Następnie dużą łyżkę masła, pieprz i sól do smaku. Na sam koniec zetrzyj sporą ilość parmezanu. Zamieszaj i udekoruj pietruszką.
Krupnik
- 1 szkl. gotowej kaszy GRANERO
- 1/2 cebuli
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- natka pietruszki
- 2 l gotowego wywaru rosołowego
Marchew, pietruszkę, seler i pora pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć. Dusić na niewielkim ogniu 5 min.
Następnie dolać 2 litry wywaru. Ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości i wrzucić do zupy na 15 min. przed końcem gotowania. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle i dodać do zupy. Na 5 min. przed końcem gotowania dorzucić gotową kaszę GRANERO.
Ryż ze szparagami
- jedna torebka ryżu GRANERO INSTANT z warzywami
- 1 cebula szalotka
- 8 średniej grubości szparagów
- 3 kapelusze suszonych pomidorów
- łyżeczka kaparów
- 3 gałązki oregano
- sól
- oliwa z oliwek
- masło
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końce, a następnie pokrój w 3-4 cm kawałki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż razem ze szparagami na oliwie z oliwek. Odmierz porcję ryżu z warzywami i zalej gorącą wodą w proporcji 1:1, dodaj szczyptę soli i odrobinę masła. Następnie pokrój w cienkie paski suszone pomidory (można dodać łyżkę oliwy z pomidorów do szparagów- wzbogaci to ich aromat). Szparagi smaż krótko- zielone szparagi nie wymagają długiej obróbki termicznej, ważne by nie było czuć ich surowizny, a także by nie nabrały brązowego koloru. Posól teraz szparagi. Gdy po 5 minutach ryż instant już jest gotowy dodaj szparagi i pokrojone pomidory. Kapary opłucz pod bierzącą wodą i wyłóż wszystko na talerz. Na wierzch dodaj świeże liście oregano
Placki z kaszy gryczanej
- 250 g. kaszy GRANERO
- 1 średniej wielkości cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek tartego twardego sera (np. parmezanu)
- sól, pieprz
- olej do smażenia/masło klarowane
Kaszę gryczaną GRANERO zalać gorącą wodą wg przepisu na opakowaniu. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę drobno poszatkować. Rozgrzać na patelni oliwę/masło i podsmażyć cebulę razem z marchwią. po 2-3 minutach dodać wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć do delikatnego zrumienienia cebuli a następnie odstawić do wystygnięcia.
Gdy kasza gryczana GRANERO będzie już gotowa i trochę ostygnie dodać do niej podsmażane wcześniej składniki, wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki mąki i tarty ser. Przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Wszystko dokładnie połączyć ze sobą. Na rozgrzanej patelni smażyć porządanej wielkości placki gryczane.
Placki można spożywać same bądź z różnego rodzaju dipami i sosami. Wybornie smakują z sosem grzybowym, a także posmarowane białym serkiem z dodatkiem wędzonego łososia.